Insights

  • Homepage
  • ARTICLES
  • Νοσογόνος Παχυσαρκία, Βαριατρική Χειρουργική και Πλαστική Χειρουργική

Νοσογόνος Παχυσαρκία, Βαριατρική Χειρουργική και Πλαστική Χειρουργική

Τι πρέπει να γνωρίζουμε για την νοσογόνο παχυσαρκία;

Η παχυσαρκία δεν αποτελεί μόνο ένα αισθητικό πρόβλημα αλλά είναι μια σύνθετη νόσος στην εκδήλωση της οποίας συμβάλλουν τόσο η κακή διατροφή, το περιβάλλον, πολλαπλοί ψυχολογικοί παράγοντες αλλά και η κληρονομικότητα. Εκτός από αισθητικό πρόβλημα, η παχυσαρκία είναι και σοβαρός προδιαθεσικός παράγοντας εμφάνισης ασθενειών, όπως είναι οι καρδιοπάθειες, ο σακχαρώδης διαβήτης, η οστεοαρθρίτιδα αλλά και μερικές μορφές καρκίνου όπως ο καρκίνος του μαστού και του παχέος εντέρου.

Ποιοι είναι οι τρόποι αντιμετώπισης της νοσογόνου παχυσαρκίας;

Η αντιμετώπιση της παχυσαρκίας είναι εξαιρετικά σημαντική για την ποιότητα ζωής του κάθε ασθενούς, ενώ η αντιμετώπισή της γίνεται με συνδυασμό ενεργειών, όπως η αύξηση του μεταβολισμού με την βοήθεια της αλλαγής διατροφικών συνηθειών σε συνδυασμό πάντοτε με τη συστηματική εκγύμναση ή με την βοήθεια της Βαριατρικής χειρουργικής.

Η χειρουργική επέμβαση, ανεξαρτήτως του τύπου που θα επιλεγεί από τον ασθενή σε συνεργασία με την ομάδα μεταβολισμού (Γενικός Χειρουργός, Ενδοκρινολόγος, Διατροφολόγος), αλλάζει την ανατομία του γαστρεντερικού σωλήνα, δηλαδή του πεπτικού συστήματος, επηρεάζοντας τον μεταβολισμό με πολλαπλούς τρόπους επιφέροντας έτσι την ταχεία απώλεια σημαντικού βάρους. Αναλόγως της επέμβασης αναμένεται απώλεια βάρους της τάξης του 60-80% του υπερβολικού βάρους (δηλαδή του βάρους πάνω από το φυσιολογικό) μέσα σε 2 χρόνια. Το μεγαλύτερο ποσοστό βάρους χάνεται μέσα στους πρώτους 6 μήνες.

 Ποιες είναι οι φυσικές επιπλοκές της δραματικής μείωσης του βάρους;

Η μαζική απώλεια βάρους έχει σαν αποτέλεσμα την χαλάρωση και περίσσεια δέρματος στην κοιλιά στους μαστούς, στους βραχίονες και στους μηρούς. Το χαλαρό δέρμα μπορεί να προκαλέσει λειτουργικά προβλήματα, όπως intertrigo, δυσκολία στην σωματική άσκηση και στις σωματικές δραστηριότητες όπως το βάδισμα, η ούρηση, ή και δυσκολίες κατά την σεξουαλική δραστηριότητα. Επίσης, η εμφάνιση του χαλαρού αυτού δέρματος μπορεί να έχει ψυχολογικές επιπτώσεις, όπως αίσθημα ντροπής ή δυσαρέσκειας με την εμφάνιση, χαμηλή αυτοεκτίμηση καθώς και αρνητική επίδραση στον ψυχισμό του ατόμου.

 Ποιος ο ρόλος του πλαστικού χειρουργού στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας;

Η σύγχρονη πλαστική χειρουργική είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ολιστικής αντιμετώπισης των ασθενών που έχουν καταφέρει να μειώσουν δραματικά το βάρος τους. Οι ασθενείς αυτοί, μετά την απώλεια βάρους και εφόσον το έχουν σταθεροποιήσει, καταφεύγουν στον πλαστικό χειρουργό για να βελτιώσουν την εμφάνιση τους αντιμετωπίζοντας τη ζωή τους πλέον με μια διαφορετική ψυχολογία.

 Έτσι, καταφεύγουν στη βοήθεια της πλαστικής χειρουργικής για να αντιμετωπίσουν τόσο τη μεγάλη χαλάρωση του δέρματος που έχει χάσει κάθε δυνατότητα σύσφιγξης από μόνο του τόσο στο πρόσωπο, στον λαιμό, στους βραχίονες, στον θώρακα, στην κοιλιά, στη μέση και στους μηρούς, όσο και την απώλεια όγκου των μαστών και των γλουτών.

 Ποιες είναι οι προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούν οι ασθενείς προτού προβούν στις επεμβάσεις πλαστικής χειρουργικής;

Απαραίτητες προϋποθέσεις για διενέργεια μιας μετα-βαριατρικής επέμβασης είναι ο δείκτης μάζας σώματος να είναι 25-30kg/m2, και το σωματικό βάρος να παραμένει σταθερό για τους τελευταίους τουλάχιστον 6 μήνες. Πριν την επέμβαση, πραγματοποιούνται όλες οι απαραίτητες εξετάσεις, ενώ επιβάλλεται διακοπή καπνίσματος για τουλάχιστον 4 εβδομάδες.

 Ποιες ανατομικές περιοχές πάσχουν μετά από μαζική απώλεια σωματικού βάρους και ποιες επανορθωτικές επεμβάσεις είναι συνήθως αναγκαίες ;

Κοιλιά: Οι πλείστοι ασθενείς επισκέπτονται τον πλαστικό χειρουργό ζητώντας την αποκατάσταση της κοιλιακής χώρας και των πλαϊνών κοιλιακών τοιχωμάτων. Σε αυτές τις περιπτώσεις ο πλαστικός χειρουργός πρέπει να αξιολογήσει τον κάθε ασθενή και να επιλέξει την σωστή επανορθωτική επέμβαση ανάμεσα στην κοιλιοπλαστική (οριζόντια ή Fleur-de- lis) και του συνδυασμού κοιλιοπλαστικής με ανόρθωση γλουτών (Belt Lipectomy ή Lower Body Lift).

 Μαστός: Η δεύτερη σε συχνότητα επιθυμητή επέμβαση είναι η αποκατάσταση του μαστού εξαιτίας της χαλάρωσης και το άδειασμα των μαστών. Στους άντρες το πρόβλημα των μαστών αντιμετωπίζεται με αφαίρεση του δέρματος που περισσεύει και μετάθεση των θηλών στη σωστή θέση. Στις γυναίκες, εκτός από την ανόρθωση των μαστών, χρειάζεται συχνά και τοποθέτηση ενθεμάτων σιλικόνης για την αποκατάσταση του όγκου των μαστών, δηλαδή αυξητική μαστοπηξία.

 Βραχίονες: Τα χέρια και συγκεκριμένα οι βραχίονες, πολύ συχνά παρουσιάζουν προβλήματα χαλάρωσης και ραγάδων. Η επέμβαση της βραχιοπλαστικής σε αντίθεση με το Lifting Μηρών γίνεται μέσω τομής η οποία δεν κρύβεται σε κάποια πτυχή του σώματος. Πρέπει λοιπόν οι ασθενείς μετά την σωστή καθοδήγηση του πλαστικού χειρουργού να ζυγίζουν πολύ προσεκτικά τα υπέρ και τα κατά μιας τέτοιας επέμβασης και να προχωρήσουν σε αυτήν μόνο αν το πρόβλημα της χαλάρωσης είναι πολύ μεγάλο και αντιαισθητικό.

 Μηροί: Η ανόρθωση των μηρών κατά παρόμοιο τρόπο αντιμετωπίζει τη χαλάρωση και την πτώση των μηρών. Μπορεί να συνδυαστεί και με λιπογλυπτική. Οι τομές και εδώ τοποθετούνται στην έσω επιφάνεια των μηρών για να είναι λιγότερο ορατές.

 Ανόρθωση και ανανέωση προσώπου: Η απώλεια βάρους επηρεάζει την εμφάνιση του προσώπου με πολλούς τρόπους. Η μείωση του λιπώδους ιστού αυξάνει την χαλάρωση δημιουργώντας περίσσεια δέρματος, αυξάνοντας τις πτυχώσεις του δέρματος, ενώ παρατηρείται έμφαση των σημείων της γήρανσης με μετατόπιση προς τα κάτω των μαλακών μορίων και αύξηση των ρυτίδων. Ξεκινώντας από τη χειρουργική ανόρθωση του προσώπου (face lift), μια μεγάλη ποικιλία διαθέσιμων μη επεμβατικών θεραπειών μπορεί να προσφέρει ριζική ανανέωση στην εικόνα του προσώπου.

 Εμπίπτουν οι επεμβάσεις μετα-βαριατρικής χειρουργικής στα πλαίσια κάλυψης από το Γενικό Σύστημα Υγείας (Γεσύ);

Μετά την ανακοίνωση της 23ης Μαρτίου 2021 μερικές από τις επεμβάσεις πλαστικής χειρουργικής αποκατάστασης της μορφής του σώματος καλύπτονται από το Γενικό Σύστημα Υγείας, εάν πληρούνται τα καθορισμένα από τον Οργανισμό Υγείας κριτήρια αλλά και μετά από γραπτή προέγκριση του κάθε περιστατικού ξεχωριστά. Βασική προϋπόθεση είναι η μείωση του σωματικού βάρους κατά 10 μονάδες της ΔΜΣ τo οποίο εκφράζει το πηλίκο βάρους/ύψους2 (σε kg/m2) και η σταθεροποίηση του μειωμένου βάρους για τουλάχιστον 1 χρόνο. Η διεξαγωγή τόσο της βαριατρικής χειρουργικής όσο και η μείωση και σταθεροποίηση του βάρους πρέπει να πιστοποιείται από τον θεράποντα ιατρό.

Επιπλέον, προϋπόθεση είναι η παρουσία λειτουργικών προβλημάτων τα οποία πρόκειται να υποχωρήσουν μετά την διεξαγωγή των επανορθωτικών επεμβάσεων.

Το αίτημα προέγκρισης του κάθε περιστατικού πρέπει να γίνεται από τον πλαστικό χειρουργό επιλογής του ασθενούς μετά από φωτοτεκμηρίωση της κλινικής εικόνας του ασθενούς και εκπλήρωση των προαναφερόμενων προϋποθέσεων.

Δρ. Ηλιάνα Στρούθου
Πλαστικός Χειρουργός

Share this post
en_GBEN