Insights

  • Homepage
  • ARTICLES
  • Τι επίδραση έχουν τα Social Media στην πλαστική χειρουργική;

Τι επίδραση έχουν τα Social Media στην πλαστική χειρουργική;

Είναι πια γεγονός, ότι τα φίλτρα των κοινωνικών δικτυών όπως του Snapchat, του Facebook και του Instagram μας δίνουν την δυνατότητα να αλλάξουμε την εμφάνισή μας στις φωτογραφίες μας, σε μια – συνήθως αρκετά – πιο βελτιωμένη εκδοχή. Μας δίνουν τη δυνατότητα να «εξαφανίσουμε» ατέλειες, ν’ αλλάξουμε το σχήμα του προσώπου μας, να μικρύνουμε τη μύτη μας, να μεγαλώσουμε τα χείλη μας, να σβήσουμε γραμμές και ρυτίδες, να δώσουμε άλλο σχήμα στους γλουτούς μας και γενικώς να διορθώσουμε ό,τι μας ενοχλεί.

Στις μέρες μας παρατηρούμε αρκετά συχνά όλο και νεαρότερες κοπέλες και αγόρια να επισκέπτονται πλαστικούς χειρουργούς και να ζητούν να βελτιώσουν την εικόνα τους. Η σημερινή νέα γενιά, γνωστή ως millennials, ζει και μεγαλώνει σε μία εποχή, που τα social media ασκούν μεγάλη επιρροή στους χρήστες τους. Η αυτοπεποίθηση δεν βασίζεται πλέον στον αριθμό των πραγματικών φίλων αλλά βασίζεται σχεδόν αποκλειστικά στον αριθμό των likes και των followers που έχουν και στο πόσο ωραίοι φαίνονται στις φωτογραφίες που κοινοποιούν.

Τα προηγούμενα χρόνια οι ασθενείς επισκέπτονταν τον πλαστικό χειρουργό με φωτογραφίες από διάσημα πρόσωπα ή γνωστά μοντέλα, που θαύμαζαν και ήθελαν να τους μοιάσουν.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι πλέον, αρκετοί ασθενείς έρχονται στο ιατρείο με φωτογραφίες που απεικονίζουν την επεξεργασμένη, «φιλτραρισμένη» και βελτιωμένη εκδοχή του εαυτού τους με την επιθυμία να αποκτήσουν την εμφάνιση αυτή. Ακόμα, κάποιοι ασθενείς επιθυμούν να αποκτήσουν την εμφάνιση κάποιων influencers, αγνοώντας ότι και αυτή η εικόνα είναι φιλτραρισμένη και όχι η πραγματική.

Πάρα πολλοί λοιπόν είναι οι ασθενείς που επισκέπτονται πλαστικούς χειρουργούς και τους ζητούν να αποκτήσουν τα υπερβολικά φουσκωμένα χείλη, τα έντονα ζυγωματικά ή τα οπίσθια της Kim Kardashian, μιας γυναίκας της οποίας το look έχει ταυτιστεί με την ιδανική σύγχρονη εικόνα. Το ερώτημα το οποίο καλούμαστε να απαντήσουμε όμως είναι: εάν υπάρχει το ιδανικό πρότυπο και ποιο είναι αυτό;

Η απάντηση είναι όχι. Ιδανικό πρόσωπο και σώμα δεν υπάρχει, καθώς ο κάθε ένας είναι ξεχωριστός. Πρέπει να μάθουμε να αγαπάμε τον εαυτό μας, να αναγνωρίζουμε τις ιδιαιτερότητες της ομορφιάς μας και να τις αναδεικνύουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Καλό το μπότοξ, όχι όμως τα παγωμένα ανέκφραστα πρόσωπα. Καλό το υαλουρονικό οξύ αλλά δεν ταιριάζουν σε όλες ούτε τα παραφουσκωμένα χείλη ούτε τα έντονα ζυγωματικά.

Προφανώς και καμία αισθητική παρέμβαση δεν θεωρείται κατακριτέα, ωστόσο πρέπει να γίνεται ύστερα από ώριμη σκέψη και φυσικά πάντα υπό την σωστή καθοδήγηση ενός πλαστικού χειρουργού για αποφυγή υπερβολών και δυσαναλογιών. Το όριο που καθορίζει την υπερβολή είναι η αέναη επιθυμία του ασθενή για βελτίωση από την μία και η λανθασμένη καθοδήγηση από την άλλη. Καλός πλαστικός χειρουργός δεν είναι αυτός που θα μας προτείνει 10 διαφορετικές θεραπείες σε μία μέρα, αλλά αυτός που θα τολμήσει να «απογοητεύσει» τον ασθενή του διώχνοντας τον κάποιες φορές από το ιατρείο λέγοντας του ότι αυτό που ζητά ούτε αισθητικά αποδεκτό είναι ή απλά δεν είναι αναγκαίο.

Παν μέτρον άριστον λοιπόν, και σωστή επιλογή ιατρού!

Χρονικές περίοδοι σαν αυτές που διανύουμε τον τελευταίο ένα χρόνο επηρεάζουν την ψυχολογία των ασθενών σε υπέρτατο βαθμό.

Πολλοί είναι οι ασθενείς που θεώρησαν λοιπόν την περίοδο του κορωνοϊου ως ιδανική για να προχωρήσουν σε κοσμητικές επεμβάσεις, λόγω του περιορισμού στο σπίτι.

Λόγω των αυξημένων ποσοστών κατάθλιψης εξαιτίας του εγκλεισμού αλλά και του αυξημένου αριθμού περιστατικών οικογενειακής βίας (είτε αυτή είναι σωματική ή λεκτική) πολλές είναι οι γυναίκες που ίσως για πρώτη φορά πέρασαν το κατώφλι του ιατρείου κάποιου πλαστικού αναζητώντας «λύσεις» που θα τις βοηθήσουν να κερδίσουν την χαμένη τους αυτοεκτίμηση. Οφείλουμε ως ειδικοί να φιλτράρουμε πλέον αυτά τα περιστατικά και να προσπαθούμε πάντοτε να εξηγούμε στις ασθενείς ότι η πλαστική χειρουργική μπορεί να είναι μεν ένα τεράστιο εργαλείο συντήρησης, ανάπλασης, ανάδειξης και επαναφοράς της χαμένης ομορφιάς αλλά σε καμία περίπτωση το «νυστέρι» δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως «η μάσκα» που θα καλύψει τα προβλήματά μας. Με αυτά καλούμαστε να έρθουμε αντιμέτωπες, όποιες και εάν είναι οι συνέπειες.

Δρ. Ηλιάνα Στρούθου
Πλαστικός Χειρουργός

Share this post
en_GBEN