Insights

  • Homepage
  • ARTICLES
  • Βλεφαροπλαστική – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Βλεφαροπλαστική – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Τι στοχεύει η επέμβαση της βλεφαροπλαστικής;

Η επέμβαση της βλεφαροπλαστικής πραγματοποιείται για τη διόρθωση της πρόωρης γήρανσης των ματιών η οποία οφείλεται στη χαλάρωση του δέρματος και του υποδόριου ιστού, αλλά και των αποθεμάτων λίπους, τα οποία σε ορισμένες περιπτώσεις μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την όραση, λόγω της μείωσης του οπτικού πεδίου.

Μεγαλώνοντας, το δέρμα γύρω από τα μάτια χαλαρώνει, τα βλέφαρα και τα φρύδια γίνονται πιο πτωτικά, οι μαύροι κύκλοι και οι σακούλες αρχίσουν να εμφανίζονται γύρω από τα μάτια. Ο στόχος της διαδικασίας είναι να αναζωογονήσει την περιοχή, κάνοντας τα μάτια να φαίνονται πιο ανοιχτά, πιο ξεκούραστα.

Ποια είναι η διαδικασία της επέμβασης;

Η χειρουργική επέμβαση συνήθως διαρκεί περίπου μία ώρα και μπορεί να πραγματοποιηθεί με γενική ή τοπική αναισθησία ανάλογα με την έκταση της διαδικασίας. Οι ασθενείς μπορούν συνήθως να επιστρέψουν στο σπίτι την ίδια μέρα.

Ανάλογα με την περιοχή η οποία χρήζει χειρουργικής επέμβασης, η διαδικασία θα προσαρμοστεί για να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των ασθενών. Για την Άνω Βλεφαροπλαστική, γίνεται μια τομή πάνω από το βλέφαρο μέσα στη φυσική πτυχή και για την Κάτω Βλεφαροπλαστική γίνεται μια τομή κάτω από τις βλεφαρίδες ή μερικές φορές εσωτερικά στο βλέφαρο (transconjuctival blepharoplasty). Ακολούθως, το περίσσιο δέρμα θα απομακρυνθεί, μια λωρίδα μυός και τυχόν εναποθέσεις λίπους αφαιρούνται ή επανατοποθετούνται και οι τομές μετά ράβονται, αφού προηγηθεί η συρραφή μυός.

Στην κλινική μας εφαρμόζεται μια ατραυματική τεχνική βλεφαροπλαστικής, η οποία εγγυάται μειωμένο οίδημα και μώλωπες μετεγχειρητικά.

Πόσο διαρκεί η ανάρρωση, μετά από χειρουργική επέμβαση βλεφάρων και τι πρέπει να γνωρίζουμε;

Η ανάρρωση επέρχεται σταδιακά, αλλά θα πρέπει να είστε σε θέση να διαβάσετε την επόμενη μέρα μετά τη χειρουργική επέμβαση της βλεφαροπλαστικής. Ωστόσο, δεν θα μπορείτε να φοράτε φακούς επαφής για περίπου δύο εβδομάδες και μπορεί να συνεχίσετε να αισθάνεστε άβολα για λίγο.

Κατά τη διάρκεια των δύο πρώτων εβδομάδων, μπορεί να εμφανιστεί δακρυρροία, ευαισθησία στο φως και προσωρινό θόλωμα, ή σε σπάνιες περιπτώσεις διπλωπία. Η πρόοδος σας θα παρακολουθείται στενά από τον χειρουργό σας για τις πρώτες μία, ή δύο εβδομάδες. Τα ράμματα θα αφαιρεθούν μία εβδομάδα μετά τη χειρουργική επέμβαση. Το πιθανό πρήξιμο θα υποχωρήσει κατά την αφαίρεση των ραμμάτων σας και θα αρχίσετε να φαίνεστε και να αισθάνεστε πολύ καλύτερα.

Οι περισσότεροι ασθενείς μετά από τη χειρουργική επέμβαση βλεφάρων, αισθάνονται έτοιμοι να βγουν έξω στο κοινό και να επιστρέψουν στη δουλειά τους μετά από μια εβδομάδα.

Μπορεί να είστε ευαίσθητοι στο φως του ήλιου, στον αέρα και σε άλλους ερεθιστικούς παράγοντες, για αρκετές μέρες, οπότε συνίσταται να φοράτε γυαλιά ηλίου. Σας συμβουλεύουμε να διατηρήσετε τις δραστηριότητές σας στο ελάχιστο, για τρεις έως πέντε ημέρες και να αποφύγετε πιο επίπονες δραστηριότητες για περίπου δύο εβδομάδες. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να αποφεύγετε δραστηριότητες που αυξάνουν την αρτηριακή σας πίεση, όπως κάμψη, ανύψωση βαρεών αντικειμένων και απαιτητικά σπορ. Η αποφυγή του αλκοόλ συνίσταται καθώς προκαλεί κατακράτηση υγρών.

Η βλεφαροπλαστική αφήνει εμφανείς ουλές;

Όχι. Η αφαίρεση τμήματος του δέρματος του άνω βλεφάρου, γίνεται σε σημεία που καλύπτονται από την πτυχή των βλεφάρων, ενώ στο κάτω βλέφαρο η τομή γίνεται στην εσωτερική πλευρά του, ή κάτω από τις βλεφαρίδες, με αποτέλεσμα η ουλή να καλύπτεται από αυτές. Επίσης, το δέρμα των βλεφάρων επουλώνεται εντυπωσιακά καλά και τελικά οι τομές είναι ουσιαστικά αόρατες.

Θα φύγουν και οι ρυτίδες γύρω από τα μάτια;

Όχι. Η Βλεφαροπλαστική δεν μπορεί να διορθώσει τις ρυτίδες. Υπάρχουν άλλες τεχνικές για αυτά τα προβλήματα (π.χ., ανόρθωση φρυδιών, ενέσεις Βοτουλινικής τοξίνης, χρήση υαλουρονικού οξέος στα ζυγωματικά, κτλ.). Σημαντικό είναι να είστε απόλυτα ειλικρινείς με την ιατρό σας, να του πείτε ακριβώς τι σας ενοχλεί στην εικόνα σας και να έχετε ρεαλιστικές προσδοκίες από την αισθητική επέμβαση που σας ενδιαφέρει.

Η τεχνική Βλεφαροπλαστικής είναι η ίδια για όλους;

Όχι. Υπάρχουν πολλές τεχνικές, λιγότερο ή περισσότερο επεμβατικές. Κάποιες περιλαμβάνουν αφαίρεση λίπους και ιστών (κλασική), ενώ σε άλλες περιπτώσεις, προσθέτουμε λίπος (fat transfer). Επίσης, με άλλες τεχνικές μπορούμε να αποκαταστήσουμε και το σχήμα του ματιού που έχει «κρεμάσει» (κανθοπλαστική), ενώ άλλες γίνονται με εσωτερικές τομές ή με επανατοποθέτηση των μυών. Η Δρ. Στρούθου θα σας προτείνει τη λιγότερο επεμβατική τεχνική που διορθώνει το δικό σας πρόβλημα, εξατομικευμένα.

Ποιοι μπορούν να υποβληθούν σε Βλεφαροπλαστική;

Υποψήφιοι είναι όσοι έχουν είτε «πρησμένα» είτε πεσμένα άνω ή κάτω βλέφαρα, «σακούλες» κάτω από τα μάτια, εικόνα «κουρασμένων ή λυπημένων ματιών» η οποία είναι αποτέλεσμα γήρανσης, κληρονομικότητας ή παθήσεων που επηρεάζουν τα βλέφαρα, όπως η Θυρεοειδοπάθεια. Οι γυναίκες ενδιαφέρονται για την επέμβαση της Βλεφαροπλαστικής πολύ συχνότερα, αν και πλέον οι άνδρες επιλέγουν όλο και περισσότερο αυτή την επέμβαση που μπορεί να «διώξει» χρόνια από το πρόσωπό τους. Σήμερα, ο ένας στους τέσσερις που κάνει Βλεφαροπλαστική είναι άνδρας!

Τι είναι η Βλεφαροπλαστική «χωρίς νυστέρι»;

Είναι όρος «marketing» και όχι χειρουργική τεχνική. Δεν γίνεται βλεφαροπλαστική χωρίς να αφαιρεθεί τμήμα δέρματος που «περισσεύει». Οπότε εσφαλμένα χρησιμοποιείται ο όρος «Βλεφαροπλαστική χωρίς νυστέρι».

Πρόκειται ουσιαστικά για την τεχνική «fat transfer» κατά την οποία γίνεται αφαίρεση λίγων γραμμαρίων λίπους από άλλη περιοχή (π.χ. κοιλιά, γλουτούς) και την έγχυση τους κάτω από το βλέφαρο.

Εφαρμόζεται κυρίως σε περιπτώσεις που τα μάτια δείχνουν «βαθουλωμένα» , με σκοπό να «γεμίσει» το μάτι, αντίθετα με παλαιότερες τεχνικές που αφαιρούσαν λίπος και τελικά το «άδειαζαν», με συχνό αποτέλεσμα τα «βαθουλωμένα και στρογγυλεμένα» μάτια.

Το αποτέλεσμα της Βλεφαροπλαστικής είναι μόνιμο;

Όχι ακριβώς. Η Βλεφαροπλαστική «γυρνάει» το ρολόι του χρόνου τουλάχιστον 10 χρόνια πίσω, αλλά δεν μπορεί να το σταματήσει! Μπορούμε να πούμε, όμως, ότι είναι μια από τις επεμβάσεις που διαρκούν περισσότερο στον χρόνο. Η άνω Βλεφαροπλαστική διαρκεί για τουλάχιστον 10 χρόνια, ενώ η κάτω Βλεφαροπλαστική σχεδόν για πάντα, αφού σπανίως ξαναδημιουργούνται «σακούλες».

Σημαντικό ρόλο για τη διάρκεια του αποτελέσματος, παίζουν παράγοντες, όπως η φυσική ελαστικότητα του δέρματος, η απότομη απώλεια ή αύξηση βάρους, η κληρονομικότητα, ενώ το κάπνισμα θεωρείται η πιο καθοριστική παράμετρος.

Η Βλεφαροπλαστική γίνεται με τοπική αναισθησία;

Τις περισσότερες φορές , ναι. Μερικές φορές, συνδυάζεται με συνειδητή νάρκωση (μέθη). Εάν, όμως, ο ασθενής το προτιμά, μπορεί να γίνει και με ολική νάρκωση. Μετά την επέμβαση δεν απαιτείται παραμονή στην κλινική και ο ασθενής πάει στο σπίτι του.

Δρ. Ηλιάνα Στρούθου
Πλαστικός Χειρουργός

Share this post
en_GBEN